Facebook-chefen Mark Zuckerberg tager ansvaret som verdens mægtigste redaktør

Facebooks stifter og leder Mark Zuckerberg påtager sig i et langt manifest – naturligvis udgivet på Facebook – rollen som verdens mest indflydelsesrige redaktør af de informationer og holdninger, som knap to milliarder mennesker i løbet af en måned eksponeres for. Hans redegørelse indeholder en række konstruktive bud på, hvordan verdens mægtigste medie fremover skal agere – og et par stykker, som giver kuldegysninger, når man tænker konsekvenserne igennem.

Han har en enorm indflydelse på meningsdannelsen, som man kan være kritisk over for, at én mand og hans organisation kan besidde. Og det er derfor et enormt ansvar, der hviler på Zuckerberg og Facebook, når de med små og store ændringer drejer på knapperne bag det mest eksponerede medie i verden.

Væk med ydersynspunkterne, tilbage er kun mainstream. Poleret pænhed kan afløse polarisering.

Allerførst er der grund til at rose Mark Zuckerberg for, at han prøver at forklare sine holdninger og handlinger. De har faktisk betydning for os alle sammen, fordi debatten og informationen på Facebook kan påvirke indretningen af det lokale og globale samfund.

Det centrale punkt i manifestet handler om »det informerede samfund«. Altså hvilke nyheder, medier, informationer og debatter, som Facebook-chefens helst ser bliver favoriseret i dit news feed. Kapitlet indledes med vigtige, omend lidt floromvundne betragtninger om, hvor meget menneskeheden kan opnå i fællesskab og fordragelighed. Det er fra en dansk synsvinkel »typisk amerikansk« viklet ind i candyfloss og bragesnak.

Så bliver det alvor. For det første vil Facebook tage nye initiativer for at komme falske nyheder til livs. Det bliver bare ikke forklaret i detaljer, hvordan det praktisk skal foregå. For hvornår er noget en uomgængelig sandhed? Så snart antydningen af en holdning, en følelse eller en religiøs overbevisning kommer ind i billedet, er der voldsomt stor forskel på sandheden blandt klodens syv milliarder mennesker. Zuckerberg får et halvt point herfra for dog at anerkende udfordringen.

Dernæst kommer et større afsnit, som ærligt talt er bekymrende.

Facebook-chefen analyserer sig frem til, at et af de største problemer i den offentlige debat er polarisering. Debattører kan stå i hvert sit ringhjørne og råbe ad hinanden med ensidige indspark, som ikke ser hele billedet. Her hjælper det ikke – mener Zuckerberg – at sikre, at man også bliver eksponeret for det modsatte synspunkt. Det graver kun grøfterne dybere, skriver han. I stedet slår han til lyd for, at Facebook skal fremme de medier og de kilder til information, som i sig selv og hver gang fortæller »hele historien«.

»Vi vil identificere de kilder, som tilbyder hele paletten af indgangsvinkler, så dette indhold kommer mere til syne,« hedder det.

Det er en farlig kurs. Ikke alene bliver Facebook overdommer i forhold til sandt og falsk i udrensningen af »fake news«. Det sociale medie vil også fremme den information, som, man i Palo Alto mener, giver et dækkende billede af en sag. Væk med ydersynspunkterne, tilbage er kun mainstream. Poleret pænhed kan afløse polarisering.

Men debat er ikke altid »pæn«. Der er virkelig grund til at fordømme det latrin af uhøviske kommentarer, som alt for ofte kommer til at præge en debat på sociale medier, men at nedtone information og synspunkter baseret på, om de er midtsøgende eller ude på en fløj er ikke sundt. Debat er at være uenig. At forme en mening er en privat sag, og begynder en central instans at påvirke, hvad der er bred eller ensidig information – mere end Facebook allerede gør – kan det få enorm indvirkning på meningsdannelsen.

Mark Zuckerberg anerkender til sidst, at demokratiet og debatten har brug for en stærk nyhedsindustri. Nærmere kommer han ikke ind på sit stærke greb om branchens nuværende og fremtidige muligheder. Det kan godt være, at Facebook ikke (endnu) selv dikterer indholdet, men Mark Zuckerberg er allerede verdens mægtigste redaktør.

Læs også: Facebook sætter kampen ind mod censur og fake news i et nyt manifest

Læs også: Facebook snart klar med TV-app

Læs også: Johanne er død, Paven støtter Trump og Bill Murray som præsident: Der er penge i løgnehistorier

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *