Coop-formanden dukker sig for ansvaret

På fire år har det kostet Coop 400 millioner kroner at lege bank. Som landets største dagligvarekoncern med butikskæder som Brugsen, Fakta og Kvickly er der ellers en potentiel fødekæde af enorme dimensioner.

Med den digitale udvikling og satsning er det meningen, at kunderne med tiden bindes ind i et økosystem omkring medlemskort og app med mere med fordele på tværs af forretningerne.

Ansvaret er selvfølgelig i første række direktørens. Men i Coop-koncernen er det lige som alle andre steder formanden, som overordnet set bærer ansvaret for udvidelsen til et helt nyt forretningsområde.

Men selv med adgang til markedsføring over for 1,6 million medlemmer og titusindvis af daglige kunder i butikken er det ikke lykkedes at tiltrække nok kunder til, at Coop Bank løber rundt.

Coop hentede en erfaren bankmand ind som direktør for ekspansionen på dette helt nye marked. Allan Nørholm havde været 22 år i Sydbank, indtil han efter tre år i direktionen måtte sige farvel.

Erfaringen hentede han dog vist nok mest på investerings- og kapitalsiden og så vidt vides ikke i videre omfang fra detailkundesiden, så måske har ikke bare dagligvareledelsen men også bankledelsen haft en del at lære.

Med 80.000 kunder på nuværende tidspunkt er der i hvert fald langt op til de 130.000, som det ved lanceringen var lagt op til, at Coop Bank skulle været nået op på ved udgangen af 2016. Overskuddet skulle på nuværende tidspunkt have lydt på 4,9 millioner kroner. I virkeligheden blev det til et underskud på  knap 40 millioner kroner.

Ansvaret er selvfølgelig i første række direktørens.

Men i Coop-koncernen er det lige som alle andre steder formanden, som overordnet set bærer ansvaret for udvidelsen til et helt nyt forretningsområde.

Det er naturligvis formanden, som har det overordnede ansvar for anvendelsen af koncernens kapital – både forstået som penge, der kan bruges til forbedring af butikkerne, og forstået som mental kapital i form af ledelsens fokus.

»Det er også mit ansvar, og det påtager jeg mig gerne,« siger Coops formand Lasse Bolander imødekommende – men det er bare ikke banken, han taler om.

Anerkendelsen af et formandens ansvar her handler om butikskæderne, som heller ikke har det for godt for tiden. Overskuddet falder, og marginerne er ikke imponerende.

Når det gælder banken, kommer Lasse Bolander med en helt anden type udtalelse:

»På et tidspunkt skal Coop Bank tilbage til landsrådet og forklare, hvor man står. Så skal man præsentere en plan for den videre færd, og den plan vil kræve x kroner yderligere. Så må landsrådet diskutere det til den tid,« siger Lasse Bolander.

Hov, hvor blev formandens ansvar af i denne sammenhæng? Når man nærlæser udtalelsen ovenfor et par gange, lugter det af, at han skubber ansvaret over på landsrådet, som nok – formelt set – er Coops øverste myndighed.

Men det har formodningen imod sig, at flertallet af landsrådets medlemmer har nogle særlige kompetencer i forhold til bankdrift.

Det må og skal være den daglige ledelse, som har de professionelle briller på i den sammenhæng. Og direkte over dem skal formand og bestyrelse have fat i tømmerne og sikre, at strategien er rigtig, og at de rigtige folk er i stand til at føre den ud livet.

Dét er formandens job. Dét skal landsrådet diskutere og forholde sig til.

3 responses to “Coop-formanden dukker sig for ansvaret

  1. først bank… nu skal genierne i coop til at lave færdigmad..(med købet af kokken og jomfruen) .. alt i mens dør deres butikker.. måske er det på tide ledelsen i coop går af..

  2. Så vidt jeg husker var Fakta en rentabel kæde til den blev flyttet fra Vejle til Albertslund, for at man der kunne få et “sugerør” i kassen for at dække underskud i “sumpen” der.
    Irma var vist også en rimelig forretning til Alfred Josefsen fik stækket vingerne af Albertslund klanen.

  3. Og nu har coop også lanceret en crowdfunding platform hvor de vil have deres medlemmer til at finansiere eksempelvis renovering af Brugsen i Uldum. Hvorfor skal forbrugerne bære denne risikofyldte investering i stedet for coop. Og man må sige at de skal bære risikoen i stor grad, da den forventelige fortjeneste for investor / coop medlemmet er på 3-4 %. Langt under hvad andre crowdfunding platforme tilbyder. Men coop tager selvfølgelig også ca. samme % til sig selv i fortjeneste. Også her tager de sig betalt bedre en andre crowdfunding platforme. Og det er selv om de endda allerede har taget et gebyr fra den rejste kapital til hvert enkelt projekt. Jeg er enig med Søren Christensen…..måske er det på tide at ledelsen i coop går af

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *