Derfor sælger Lars Seier de sidste aktier i livsværket Saxo Bank

Der er omkring to en halv milliarder helt kontante grunde til, at Lars Seier Christensen nu afhænder den sidste del af sin aktiepost i Saxo Bank, som han stiftede sammen med Kim Fournais. Så mange kroner kan man nemlig anslå, at han får for at sælge sine sidste 25 procent af banken – et tal han ikke præcist bekræfter. Men han siger til Berlingske Business, at det er i det område.

Det må være dejligt, og tillykke til Lars Seier med kronen på 25 års arbejde med Saxo Bank. Pengene er ikke den eneste grund til, at han nu springer endeligt fra borde. Hans interesser er nemlig mangeartede, og så brænder der i ham stadig en ild for iværksætteri.

Lars Seier Christensen er ikke typen, som køber en øde ø og soler sig i luksus og lediggang. Han er i høj grad stadig på banen som entrepreneur, politisk provokatør og i den offentlige debat i det hele taget.

Måske har afskeden med Saxo Bank i virkeligheden taget alt for lang tid for Lars Seier Christensens temperament, selv om han ikke siger det højt: Selvfølgelig vil det for enhver iværksætter også være lidt vemodigt, og Lars Seier er i den grad et musisk menneske.

Processen har stået på i nogle år, og havde køberne i højere grad stået i kø, var det endelige farvel til den sorthvide glas- og stålbygning i Tuborg Havn nok blevet sagt for et stykke tid siden.

Saxo Bank er regnskabsmæssigt en succes med et overskud før skat sidste år på godt 300 millioner kroner. I forbindelse med et mindre frasalg af aktier i 2015 blev bankens samlede værdi opgjort til knap 10 milliarder kroner. Det er godt gjort for en selvlært børsmægler.

Men historien om Saxo Bank, som Lars Seier Christensen mere end sin makker har været ansigtet på udadtil, indeholder også massiv kritik af forretningsmodeller og offentlige ridser i lakken.

Efter at have drevet en bar på Costa del Sol blev han fondsmægler i London og Berlin, inden han og Fournais i 1995 stiftede Midas Bank. Den lille, nye »sidegadevekselerer« blev stærkt kritiseret for at gå aggressivt til værks for at sælge værdipapirer til kunderne – inklusive helt vildt begejstrede og højtråbende telefonsælgere.

Man ser excesserne i »Wolf of Wall Street« for sig, og ryet som lidt for fræk har klæbet til Saxo Bank lige siden.

Nu er det heller ikke en almindelig bank i traditionel forstand. Langt den største del af succesen bygger på en handelsplatform til investeringer og så valutahandel, som er noget af en roulette. For bare to år siden var Saxo Bank igen i søgelyset, da kunder mistede formuer på en pludselig frigivelse af schweizerfrancen, som overraskede de globale markeder. Banken blev da kritiseret for, at systemernes automatreaktioner bragte investorerne i fedtefadet.

Lars Seier Christensen er nu helt ude af Saxo Bank og kan satse nogle af pengene på helt andre ting. Seier Capital er allerede i gang med en lang række investeringer i startups, ved siden af sponsorater af cykelsport og et ishockeyhold samt flere gourmetrestauranter.

Sammen med hans passion for politik er det en garanti for, at Lars Seier Christensen ikke kommer til at bruge tiden på blot at klippe kuponer. Formuen er misundelsesværdig – men energien er for stor til at sidde stille og tælle pengene i banken. Det er faktisk rosværdigt.

Læs også: På pubcrawl i København med Saxo-milliardæren

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *