Står iværksættere i Danmark i guld til knæene?

Det går tilsyneladende bedre med at tiltrække kapital til danske startup-virksomheder, end det gør i sagnomspundne Silicon Valley. I hvert fald oplever den amerikanske teknologienklave en nedgang i investeringerne sammenlignet med toppen i 2015, mens vi endnu ikke oplever en sådan afmatning i Danmark.

Det viser tal fra Reuters sammenlignet med statistik fra de danske ventureinvestorer under DVCA. Mens pengestrømmen er skrumpet med 40 procent på to år i den californiske techbranche, så ligger kapitalindskuddet hos danske iværksættere i den tidlige fase på det højeste niveau siden højkonjunkturen midt i nullerne.

Man skal kysse mange frøer for at erfare, hvem der virkelig er en prins.

Alt er godt… eller er det et faresignal? Er de amerikanske tal tegn på en boble, som først med lidt forsinkelse rammer herhjemme?

Der er helt sikkert mekanismer på de finansielle markeder for tiden, som kan give anledning til at tænke mistrøstige tanker. De meget lave renter og den ekstraordinært store likviditet, som centralbankerne gennem nu snart 10 år har sørget for, skaber kunstigt åndedræt til økonomien. Der skal skabes optimisme og lyst til både at forbruge og investere for at holde hjulene i gang.

Med de mange ekstra penge er risikoen for bobler også til stede. Hvis man ingen penge får for at lade penge stå passivt hen, finder de andre steder hen. Det skaber et opadgående pres på aktier, på ejendomme og på andre »alternative investeringer«.

Pensionskasser og andre store investorer har groft sagt lommerne fulde af guld, som de skal placere til et forventet højere afkast end i de halvdøde obligationer. Incitamentet til at løbe en større risiko er derfor stort. Søger alt for mange penge det samme sted hen – uden en bæredygtig forretning bag – er en boble under opbygning.

Nu er der bare forskel på de hysterisk høje værdiansættelser på visse tech-startups i Silicon Valley og så håbefulde danske iværksættere. Når en ide allerede på netop ideplanet opnår værdier på flere milliarder dollar, så har investorerne enten virkelig skudt papegøjen med et indskud i en global blockbuster, eller også deltager de i et enormt risikabelt pyramidespil, hvor gevinsten ligger i at trække sig ud, inden der prikkes hul på boblen.

Der er ikke rigtigt eksempler herhjemme på, at værdiansættelserne bliver så eksorbitante, som de vildeste eksempler i udlandet – det være sig Airbnb eller Uber, der ofte trækkes frem i den anledning. Enten er det udtryk for, at de danske ideer ikke er vilde og globale nok, eller også at investorerne i Danmark er lidt mere jordnære.

Det kan både være godt og skidt!

Risikoen for fiasko er altid høj ved iværksætteri. Også danske investorer bruger tommelfingerreglen om, at kun én ud af ti startups bliver en succes i stor skala. Man skal kysse mange frøer for at erfare, hvem der virkelig er en prins.

Det er under alle omstændigheder er det glædeligt, at flere penge investeres i udvikling af nye forretninger. Vi har alle sammen brug for, at der bliver flere brede skuldre til at løfte.

Man må så håbe, at det skyldes en begyndende kulturændring og spirende appetit på at skyde penge i nye ideer, nye virksomheder og nye arbejdspladser – og ikke kun er et udtryk for, at investorer med madrassen fuld af penge ikke rigtigt ved, hvor de ellers skal gøre af dem.

Læs også: Millionregn over danske iværksættere: »Vi skal tilbage til de glade slutnuller for at finde noget lignende«

One response to “Står iværksættere i Danmark i guld til knæene?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *