Dyr og kedelig flirt med Danske Banks datter June

I maj var roserne på denne plads store, da Danske Bank havde lanceret sin simple, digitale investeringsportal June. Den lette adgang med koden fra MobilePay, den intuitive brugerflade og det indbydende design med kun de væsentligste informationer tiltalte.

Og selve ideen om en let og moderne måde potentielt at aktivere de mange milliarder kroner, vi danskere har stående til et rundt nul i renter – og som ville gøre så meget mere gavn, hvis vi fik en mere risikovillig investeringskultur.

Det helt store problem for Danske Bank er nemlig, at investeringerne i June indtil nu har givet mildest talt givet et utilfredsstillende afkast. Det er faktisk forbløffende dårligt.

June investerer næsten passivt i store aktieindeks, men bevægelsen mod at sætte sine penge på spil kan være et lille skub i retning af en kultur, hvor sparepenge bliver investeret i virksomheder og arbejdspladser i stedet for at stå unyttige hen. Uden afkast for ejeren.

Med et startbeløb på helt ned til 100 kroner er June tænkt som en smidig indgang til investering for den almindelige dansker, og det ligefremme setup på hjemmesiden tegnede lovende.

I dag er roserne knap så lyserøde. En detalje er, at koblingen til MobilePay er afmonteret, da det nu er et selvstændig selskab i samarbejde med andre banker. Det store problem er et andet.

Danske Banks chef for formuepleje Tonny Thierry Andersen siger til Berlingske Business, at danskerne har taget rigtigt godt imod initiativet – sådan da:

»Der er en høj kundetilfredshed med June – nu taler jeg ikke om afkastet, men om løsningen.«

Det helt store problem for Danske Bank er nemlig, at investeringerne i June indtil nu har givet mildest talt givet et utilfredsstillende afkast.
Det er faktisk forbløffende dårligt.

Investeringsfondene i June er delt op i forskellige risikoprofiler, men fælles for dem er, at de fungerer som såkaldte ETF’er, som er placeret i forskellige aktieindeks foruden en smule i obligationer.

Efter at Danske Bank lancerede June i begyndelsen af maj og åbnede for, at almindelige danskere kunne investere i fondene, har den mest aggressive investeringsfond leveret et lille negativt afkast. Fire andre fonde har siden november leveret afkast mellem cirka to og otte procent – men det er altså inden, de blev lukket op for kunderne via June.

Til sammenligning er C20-indekset steget med 20 procent. Det amerikanske S&P 500-indeks er steget med 18,5 procent, mens det samlede amerikanske Nasdaq-indeks er steget med 26 procent.

Udfordringen for Danske Bank er altså dobbelt. Nogle af kunderne har oplevet, at deres opsparing er blevet mindre værd i den første, kritiske fase, hvor man skal opbygge tilliden til produktet.

Det værste er næsten, at det er sket i en periode, hvor markederne generelt er gået pænt frem. Det torpederer troen på hele ideen, nemlig at der er tale om passive placeringer i indeks: Så længe det går op på aktiemarkedet, så får man som opsparer stort set det samme afkast – og generelt vil aktier stiger over tid, det er jo den statistiske erfaring.

Tonny Thierry Andersen er klar over udfordringen:

»I sidste ende handler det om afkastet for kunderne. Men det er de færreste, der i al alvor har blik for den enkelte måned, når de skal vurdere afkastet.«

Det er spin for:

»Pokkers også, at vi ramte aktiemarkedet skævt, lige da vi lancerede et nyt produkt.«

4 responses to “Dyr og kedelig flirt med Danske Banks datter June

  1. Lad os sætte en hypotetisk invistering op med Mig som investor.
    Jeg invisterer 800.000,00 kr i en June opsat invistering, efter rådgivning af en invisterings konsulent. Hvis invisteringen var påbegyndt pr. 1.2.17. Hvad ville saldoen så have været pr. 1.8.17?
    Vh Jan Hansen

  2. Min investering har siden den blev etableret i april via June mistet 2,62%. I mellemtiden er mine øvrige investeringer (primært i C20 aktier) steget. Det kan selvfølgelig have noget at gøre med hvilken investeringsprofil jeg har valgt, men det forekommer mig mærkeligt at man ikke er i stand til at kunne følge markedskonjunkturerne

  3. Jeg ser June som en buffer til min bankkonto. Det har en god psykologisk virkning. Og som lille investor er kurtage altså et problem på de normale investeringsforeninger. Og aktiemarkedet har altså stået stille i en periode .

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *