Makværk om boliglån kan ikke godkendes til håndværkerfradrag

Det hedder sig, at ingen politikere for alvor tør gå op mod boligejerne. Denne vælgergruppe er så stærk, at det vil nærme sig politisk harakiri at stikke for meget til de flere end tre millioner danskere, som i alt bor i ejerboliger.

Politisk stabilitet og tryghed omkring vilkårene for private boligejere har altså meget hård prioritet for alle partier. Man skal ikke vippe for meget med båden, og man skal varsle ændringer i god tid.

Ud fra disse parametre må regeringen i et par sager vurderes at være under gennemsnit, og den seneste uges udmeldinger og panikredninger omkring boliglån i de store byer er decideret dumpet.

Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) har i weekenden måttet forklare, hvorfor han i fredags pludseligt trak i nødbremsen i forhold til nye regler for de mest risikable lånetyper, som skulle være trådt i kraft søndag. Det pludselige træk kom efter, at der fra mange forskellige sider var fremkommet kritik af reglerne i et par uger. Først da realkreditten i detaljer forklarede udfordringerne med at indføre en slags rationering af flekslån og afdragsfrie lån, gik det op for ministeren, at hastværk er lastværk.

Kort fortalt har det Systemiske Risikoråd – som overvåger den finansielle stabilitet i Danmark – advaret om, at boligpriserne i Aarhus og København kan blive pustet kunstigt op og skabe risiko for en ny prisboble, fordi for mange købere har adgang til de mest risikable lån. De er nemlig nu og her meget billige i ydelse, og derfor kan priserne være høje. Men dag priserne og/eller renterne måtte vende, vil en meget stor del af boligejerne hænge i en tynd tråd.

Derfor har Finanstilsynet udarbejdet et såkaldt styresignal til realkreditten og bankerne om, at højst 15 procent af nye lån måtte være i denne højeste risikogruppe. Det er mere end en halvering i forhold til i dag. Og reglerne skulle kun gælde i Aarhus og kommunerne i og omkring København. Det vil sige, at postnummeret ville være afgørende for, om man (næsten) frit kan vælge lånetype, eller om man skulle trække et nummer i køen og håbe på, at man kommer frem til kassen, inden hylderne ville være tomme.

Den geografiske diskrimination er blevet påtalt af borgmestre, som ude på villavejene kunne pege på et hus, hvor boligkøbere ikke blev ramt af reglerne – og pege på nabohuset, hvor en ny låner ville blive ramt af de nye regler.

Brian Mikkelsen må være blevet klar over, at usikkerheden blev for stor for boligkøberne, og han suspenderede derfor indførelsen af de nye regler. Nu diskuterer han med finansbranchen, hvordan begrænsningerne på udnyttelsen af de billigste lån så skal se ud.
Indtil videre har kun ladet forstå, at man nok var faret lidt for hurtigt frem, at nye regler må indføres i etaper, og at der kommer ændringer i de foreslåede regler – men ikke hvilke ændringer.

I forvejen er de danske boligejere stadig utrygge ved de ændringer, som over de kommende år indføres for så vidt angår både ejendomsvurderinger og boligskatter.

Vi har forstået så meget, at 1. januar 2021 er en vigtig skillelinje. Hvis du køber en bolig efter denne dato, gælder helt nye regler for beregning af ejendomsskatterne, mens et skøde skrevet før denne dato udløser kompensation for konsekvenserne af de nye regler. Ejendomsmæglere og andre med forstand på boligmarkedet taler om, at ændringerne af vurderingerne har stor betydning – både op og ned – afhængigt af boligens beliggenhed. Visse områder er i dag højt vurderet, mens andre har et efterslæb. Det er altså også her postnummeret, som kan få direkte indflydelse på boligejernes økonomi.

De to eksempler efterlader ikke ligefrem følelsen af tryghed for køberne (og sælgerne) af fast ejendom. Indfasningen af de nye boligskatter sker dog over lang tid, og markedet og boligejerne må formodes at blive klogere, efterhånden som skæringsdatoen nærmer sig.

Det politiske håndværk i den seneste sag om adgangen til lån i landets to største byområder er til gengæld noget makværk, som i hvert fald ikke kvalificerer til et håndværkerfradrag.

Læs også: Træk et lod i lotteriet om de billigste boliglån

Læs også: Boligejere i storbyerne kan ånde lettet op indtil videre: Stramning af boliglån lagt på is

 

 

One response to “Makværk om boliglån kan ikke godkendes til håndværkerfradrag

  1. Man kan afskaffe rentefrie lån i hele landet.
    Fjerne den nye skat 1,25% man vil indføre aktiesparekontoen.
    Samtidig nedtrappe rentefradraget med 1 % om året, indtil det er helt væk.
    Og lige meddele nationalbanken, at de ikke må have negative renter på indlån til, banker mm.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *