Giganterne kan gøre din netforbindelse langsom

Hvis du har prøvet at køre i bil i USA, så har du næsten med garanti også siddet i kø i timevis. Særligt rundt om de store byer kan trafikken lide af voldsom forstoppelse. Det samme kan nu komme til at ske med forbindelsen til internettet.

Også i USA bliver der nemlig nu efter al sandsynlighed gjort op med et princip kaldet netneutralitet. Det skal sikre alle – forbrugere såvel som firmaer – lige adgang til nettet. Udbyderne må ikke sortere i trafikken og give fordele til dem, der vil betale for det.

Internettet er vel den største tekniske revolution på denne side af dampmaskinen og elektriciteten – og i dag en helt uundværlig infrastruktur for både private og virksomheder.

Det republikanske flertal i Federal Communications Commission (FCC) har anbefalet en ophævelse af reglerne, som først formelt blev indført af forhenværende præsident Barack Obamas regering i 2015 – når det nuværende Hvide Hus har behandlet sagen, kan netneutraliteten ophæves, formentlig om nogle måneder.

Det er en ualmindeligt dårlig ide.

I fremtiden vil netudbyderne kunne tage betaling for at sikre de kapitalstærke og betalingsvillige en plads på nettets hurtigste motorveje. Mængden af data til for eksempel streaming af film er enorm og hastigt stigende, og der begynder at være flaskehalse for trafikken. Fremover bliver disse flaskehalse indført med vilje for at sikre hurtig adgang for dem, der vil betale:

En stor udbyder af for eksempel film på nettet betaler teleselskabet for forrang til smidig nettrafik – og indgår samtidigt en aftale om, at konkurrenter kun må køre på nettets langsomme biveje. Eller de allerstørste inden for nethandel sætter sig endnu mere eftertrykkeligt på markedet, fordi netforbindelsen til dem er hurtig.

Små selskaber vil have svært ved at konkurrere med de allerstørste og bliver dermed hindret i at nå ud til et større publikum. Forestil dig en konkurrerende filmtjeneste, hvor billedet hele tiden hakker, eller en netbutik, hvor købsprocessen forsinkes af en langsom forbindelse, så den til sidst afbrydes af timeout.

Vil du se film eller handle der?

Små opkomlinges vækst bliver simpelthen handicappet af forhindringer, som de allerstørste får indført mod betaling.

Giganterne som for eksempel Netflix, Google, Amazon og Facebook er faktisk imod det politiske indgreb imod netneutralitet. Ud fra et både kommercielt og ideologisk synspunkt synes de faktisk, det er en dårlig ide.

De kan godt gennemskue, at det kan få store, negative konsekvenser for vores måde at bruge nettet på. På den anden side vil de store nok være nødt til at spille med på melodien, når teleselskaberne udbyder en hurtig og en langsommere adgang til nettet.

Internettet er vel den største tekniske revolution på denne side af dampmaskinen og elektriciteten – og i dag en helt uundværlig infrastruktur for både private og virksomheder.

Europa holder fast i, at man ikke af kommercielle grunde må forskelsbehandle i adgangen til nettet, så vi bliver endnu ikke ramt direkte. Men indirekte kan vi nu alligevel blive påvirket, idet rigtig meget nettrafik har udspring på den anden side af Atlanten, og udviklingen der kan komme til at påvirke os på længere sigt. Det skal vi kæmpe imod.

Ellers ender det som i sangen »Telegraph Road«, hvor Dire Straits beskriver industrisamfundets udvikling fra de første telegraflinjer til metropoler med trafikpropper:

»There is six lanes of traffic – three lanes moving slow.«

Læs også: USA ophæver krav om lige adgang til internettet

 

 

5 responses to “Giganterne kan gøre din netforbindelse langsom

 1. Kære Mikael Hjort,

  At læse din blok er trist – det er meget tydeligt at du har surfet rundt på nettet, læst ting du finder sandsynlig, oversat det til dansk og så gjort dig klog på noget du ikke ved så meget om.

  Lad mig korrigere de værste af de mange fejl i din blog:

  Din påstand: I fremtiden vil netudbyderne kunne tage betaling for at sikre de kapitalstærke og betalingsvillige en plads på nettets hurtigste motorveje.

  Fakta: Allerede i dag kan man købe sig adgang til motorveje på internettet, disse motorveje transportere over 80% af al trafik på nettet og de hedder Content Delivery Network. Det er sådan at Netflix, Google, Level 3, Akamei og andre af de store internet / tele virksomheder bygger og driver disse motorveje som virksomheder kan købe sig adgang til.

  Den 11 oktober i år sendte DR denne pressemeddelelse ud: https://www.dr.dk/om-dr/nyheder/streaming-af-drs-indhold-fremtidssikres Hvor DR i detaljer fortæller om hvordan de har købt sig ind på en motorvej hos den amerikanske leverandør Akamai med det formål at sikre sig at deres kunder kan se DR i en god kvalitet.

  Det er sådan at disse netværk ikke indgår i net neutralitets reguleringen noget sted i verden og aldrig har gjort det.

  Din påstand: Giganterne som for eksempel Netflix, Google, Amazon og Facebook er faktisk imod det politiske indgreb imod netneutralitet. Ud fra et både kommercielt og ideologisk synspunkt synes de faktisk, det er en dårlig ide.

  Fakta: Alle de virksomheder lever af at diskriminere trafik, det er forretningsmodellen når de sælger annoncer, sælger indhold og sælger vare. Det de frygter er at de skal betale mere for al den trafik de genere på nettet og at teleselskaber gennem partnerskaber med andre kan skabe konkurrence.

  Din påstand: Internettet er vel den største tekniske revolution på denne side af dampmaskinen og elektriciteten – og i dag en helt uundværlig infrastruktur for både private og virksomheder.

  Fakta: Internettet er bygget over de sidste 30 år, det i en verden hvor der ikke har eksisteret net neutralitets regler. Gennem de sidste 10 år har nogle folk påstået at hvis man ikke laver net neutralitets regulering så ville innovationen gå i stå og nettet bryde sammen – kan du ikke fortælle dine læsere om den innovation der har været på nettet de sidste 10 år – 10 år uden net neutralitets regulering.

  Din påstand: Europa holder fast i, at man ikke af kommercielle grunde må forskelsbehandle i adgangen til nettet, så vi bliver endnu ikke ramt direkte.

  Fakta: I Europa er der ikke et forbud mod de motorveje som jeg har beskrevet (CDN) – rent faktisk så har internettet aldrig været neutralt og det bliver det ikke for nettet består ikke af en ledning eller et net – det består at uendeligt mange net der er koblet sammen på kryds og tværs.

  Rent faktisk så er der masser af undtagelser i de Europæiske retningslinjer som kun er vejledende og ikke bindende.

  Når ovenstående er sagt så afskaffer man ikke forbrugerbeskyttelsen i USA – man flytter den fra FCC ( den amerikanske teleregulator) til FTC (de amerikanske konkurrence myndigheder)

  Rent faktisk så har forbrugerbeskyttelsen ligget hos FTC fra nettet blev stillet til rådighed for forbrugerne og frem til 2015 og i den periode er det mig bekendt gået meget godt når man ser på innovationen.

  Det man gør i USA svare til at man i EU flyttet forbrugerbeskyttelse på nettet fra teleregulatoren til Konkurrence kommissær Margrethe Vestager. Er det sådan at jeg skal tolke din holdning til det der sker i USA således at du mener at Vestager ikke vil være i stand til at beskytte forbrugerne i EU.

  Der er mange fordele ved at bruge FTC – en af dem er at FTC er designet til at beskytte forbrugerne og at de har nogle mere brutale værktøjer end FCC.

  Hvis du vil vide hvor effektive FTC er så spørg VW om hvad FTC har gjort mod dem i USA i forbindelse med “Diesel Gate” – I modsætning til FCC så kan FTC gå ind i sager der er flere år gamle, de kan føre sager (som de har gjort med VW) og skaffe forbrugerne økonomisk kompensation – det kan FCC ikke.

  Den største trussel mod et frit internet er ikke teleselskaber – det er regeringer der i stigende grad kontrollere nettet samt de få internet virksomheder der lever af at diskriminere, blokere og sortere i indhold – vi taler om virksomheder som Google, Facebook og Twitter.

  Beklager de hårde ord men det du skriver er noget værre sludder. I denne verden er der desværre en række dovne journalister der finder ting på nettet, oversætter det og publicere det uden at de har sat sig ind i det de skriver – det er den form for journalistik som gør at kunderne smutter væk fra jer.

  Hvis der er nogle faktuelle fejl i det jeg skriver må du endeligt sige til.

  Hilsen

  John Strand

 2. Hørt til John Strands kommentar!
  Hvis store virksomheder køber sig adgang til hurtigere net, må det være fordi købsprisen for hastigheden er lavere end fortjenesten ved vare/ydelsessalget af virksomhedens produkter. Det må også gælde små virksomheder.

  Hvis det dermed kan betale sig at betale mere for hastighed, vil en masse firmaer gøre det. Hvis en masse firmaer gør det, er det en god forretning for teleselskaberne at udbyde det, hvorfor en masse teleselskaber vil gøre det.

  Hvis der er mange udbydere af teletrafik, vil de starte med at konkurrere med hinanden: priser falder og kvaliteten går op.

  Hmm, sammenkoblet med skiftet til en mere potent forbrugerbeskyttelses-organisation, som John Strand så rigtigt påpeger, kan jeg nu sådan set kun se fordele.

  I øvrigt kan jeg garantere, at den høje ‘reserverede’ hastighed vil sive over i den ‘almindelige’ trafik; først ved blandingsabonnementer, senere The Full Monty.

  Det er da rigtigt – som med al udvikling i forbruget af teknologi – at i en overgangsfase vil nogle blive ramt, mens andre vil høste fordele. Det behøver såmænd ikke at begrænse sig til store versus små virksomheder.

  Vedr. din påstand om, at store virksomheder kan lave aftale med trafikudbyder om at blokere for konkurrenter. Virkelig? Hvad nu hvis konkurrenten også vil betale for højhastighed? Hvilken forretning tror du er bedst for et teleselskab: at få mange kunder, der alle betaler, eller en eller få store- som man så er langt mere afhængige af. Desuden vil en aktiv forskelbehandling eller ligefrem ‘chikanering’ af konkurrenter være mums for FTC og konkurrencekommissionen i EU.

 3. Tak John Strand for din indsigtsfulde kommentar. Trist med disse overfladiske avis artikler der er bikset sammen af uvidende såkaldte journalister bevæbnet med gennemsnitlige google skills.

 4. Interessant læsning, ikke mindst de opfølgende kommentarer der giver et mere nuanceret billede af forholdene og udsigterne.

  Men uanset hvad et spændende emne og selvom de helt store virksomheder allerede har stor indflydelse, bliver det interessant at se hvordan det vil udvikle sig fremadrettet.

 5. Udsigterne er helt bestemt spændende, om det så er på den gode eller dårlige måde.

  I det helt store perspektiv kan jeg dog ikke se selv store giganter, få lov til at force langsomme nethastigheder til danskerne og andre i EU. Her er jeg sikker på at EU før eller siden siger stop og/eller indfører regler der forhindrer det i at blive sådan.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *